Skip to content
Fruit Fly Ninja Artikel

Fruit Fly Ninja

Fruit Fly Ninja (nu onderdeel van Super Ninja) is een biologische fruitvliegjesvanger. In het begin verkocht Fruit Fly Ninja de val vooral via een webshop en aan horecabedrijven. Medio 2016 stapte ik in het bedrijf als aandeelhouder en commercieel directeur.

Veel merken verkochten vergelijkbare producten via bouwmarkten en tuincentra, maar de supermarkten bleken een whitespot te zijn.

In het begin waren veel supermarkten huiverig en kreeg ik vaak nee te horen. Ik paste de strategie aan toen ik ontdekte dat supermarkten zelf ook last hebben van fruitvliegjes, bijvoorbeeld bij de sinaasappelpers en emballage. De franchisers zagen dat het product werkte en wilden het daarom ook wel aan hun klanten verkopen.

Ik zette verschillende sales pilots op met bij franchisers/ondernemers van Albert Heijn, Jumbo, PLUS etc.  Met een grote display onder mijn arm liep ik zonder aankondiging bij supermarkten naar binnen en overtuigde hen van onze business case. Samen met de ondernemer kozen we de beste locatie uit.

De resultaten van de sales pilots waren boven verwachting goed. De meeste supermarkten verkochten de displays binnen korte tijd uit. Met deze verkoopcijfers had ik een goede onderhandelingspositie bij de category managers van de grote supermarktketens. Bijkomend voordeel was dat veel supermarkten nog geen fruitvliegjesvallen verkochten. Vrijwel alle omzet van de Ninja’s was dus extra omzet in de bestaande categorie. 

Al snel kwam de Fruit Fly Ninja in het assortiment van bijna alle grote supermarktketens. Binnen 2 jaar waren wij marktleider in Nederland. Daarna volgde al snel uitbreiding naar andere landen, waaronder België, Luxemburg, Spanje en Australië. Begin 2020 heb ik mijn aandelen verkocht en mijn vleugels uitgeslagen.